درب ضد صدا

عایق صوتی درب تا چه میزان نفوذ صدا را کنترل می نماید ؟


امروزه با پیشرفت تکنولوژی و رواج شهرنشینی، آلودگی های صوتی بخشی از زندگی شده است. این موضوع تاثیرات منفی بر سلامت روان می گذارد و می تواند در دراز مدت منجر به ایجاد استرس، نگرانی و افزایش فشار خون گردد.

معمولاً در محیط هایی مانند بیمارستان ها، فرودگاه ها، ساختمان های دولتی، سالن اجتماعات، هتل ها و مکان های آموزشی؛ اقداماتی جهت کنترل میزان نفوذ صدا انجام می شود. از جمله این اقدامات می توان به بهره گیری از دیوارها و سقف های ضد صدا، شیشه های دو جداره و درب های آکوستیک به عنوان عایق صوتی اشاره کرد.

با توجه به اینکه درب یکی از عوامل تاثیرگذار در نفوذ صدا به داخل و خارج از یک محیط می باشد، بسیاری از افراد مایل به بهره گیری از آکوستیک درب هستند. اما این سوال مطرح است که آیا می توان از هر دربی به عنوان درب ضد صدا استفاده نمود؟ انواع درب تا چه حدی عایق صدا می باشند؟

درب عایق صوتی

برای خواندن مطالب زیر بر روی عناوین کلیک نمایید.

سنجش میزان نفوذ صدا در سطوح عایق صوتی

روش های مختلفی برای اندازه گیری میزان ظرفیت سطوحی از جمله دیوار، سقف، درب و پنجره در مقابله با اصوات وجود دارد. یکی از استانداردهای اندازه گیری، ضریب ” کلاس انتقال صدا ” می باشد که به STC (مخفف Sound Transmission Class ) شناخته شده است. در واقع این ضریب کلاس میزان عبور صدا از سطوح را مشخص می کند. کلاس های مختلف انتقال صدا به شرح زیر می باشند :

25 : مکالمات معمولی به صورت قابل درک و واضح شنیده می شوند.

30 : مکالمات با صدای بلند به صورت قابل درک شنیده می شوند. اما مکالمات با صدای معمولی تنها شنیده شده و قابل درک نمی باشند.

35 : مکالمات با صدای بلند شنیده می شوند، اما مفهوم و قابل درک نمی باشند.

41: مکالمات با صدای بلند به صورت ضعیف و زمزمه وار شنیده می شوند.

45: مکالمات با صدای بلند تقریبا شنیده نمی شوند.

50 : صدای آلات موسیقی به سختی شنیده می شوند.

55 : صدای آلات موسیقی شنیده نمی شوند.

در ادامه توضیح خواهیم داد که انواع درب با متریال مختلف در کدام کلاس قرار می گیرند.

عایق صوتی درب

آکوستیک درب چیست ؟

ساختار درب ضد صدا (آکوستیک) به گونه ای است که میزان نفوذ صدا را کاهش داده و یا کاملاً از عبور صدا از یک محیط به محیط دیگر جلوگیری می نماید. در واقع این درب با ساختار متفاوتی که دارد، فرکانس های صوتی را متوقف و یا جذب می کند. درب های آکوستیک می توانند از متریال مختلف از جمله چوب، استیل، فایبرگلاس، پی وی سی و یا چرم باشند. نکته قابل توجه میزان ضخامت درب و بکارگیری متریال ضد صوت می باشد.

از این درب ها می توان به عنوان درب ورودی منازل و ادارات استفاده نمود. البته استفاده به عنوان درب داخلی نیز هیچ ممانعتی ندارد.

درب آکوستیک تا چه میزان عایق صدا می باشد ؟

میزان جلوگیری از نفوذ صدا در درب های ضد صدا یا آکوستیک بستگی به عواملی از جمله متریال درب، ضخامت، چهارچوب درب و بهره گیری از درزگیر دارد. دربهای ضد صدا در کلاس 60 تا 70 قرار می گیرند، بدین معنی که صداهای مهیب به سختی شنیده می شوند.
البته می توان گفت دربی که در کلاس 50 قرار می گیرد نیز آکوستیک است.

عایق صوتی درب های مختلف

با بهره گیری از ضریب کلاس انتقال صدا (STC) می توان میزان مقاومت انواع درب را در برابر صدا سنجید. درب های مختلف با توجه به ساختاری که دارند به شکل زیر دسته بندی می شوند:

درب با هسته مشبک فلزی و روکش چوبی : این درب ها بسیار سبک وزن و البته ارزان قیمت هستند و از لحاظ مقاومت در برابر صوت در کلاس 20 تا 25 قرار می گیرد. در حقیقت این درب هیچ میزانی از شخصی سازی فراهم نمی آورد.

درب های آهنی : این درب ها عموماً از استیل گالوانیزه ساخته شده اند و از لحاظ کنترل نفوذ صدا در کلاس 20 تا 29 قرار می گیرند. اما در صورتی که هسته آن با فوم پلی استایرن پر شود، می تواند در کلاس 30 تا 34 نیز قرار بگیرد.

درب های MDF : ساختار این درب ها از خرده های چوب می باشد که با چسب رزین پرس شده اند و چگالی متوسطی دارند. درب MDF در کلاس 30 تا 33 قرار می گیرد. این درب ها فاقد نقش و نگار چوب بوده و تنها امکان رنگ کردن آن وجود دارد.

درب با هسته لمینیت و یا فینگر جوینت (چوب های مهندسی شده ) و روکش چوب : این درب ها از لحاظ مقاومت در برابر صدا در کلاس 30 تا 35 قرار می گیرند. این امر به ضخامت درب و چگالی چوب مهندسی شده بستگی دارد. در حقیقت تنها تا حدودی از نفوذ صدا جلوگیری می کنند.

درب های تمام چوب : این درب ها با توجه به ساختار چگال تری که دارند، عایق صوتی مناسبی هستند. در صورتی که در ساختار درب از هیچ گونه چوب مهندسی شده و چسب استفاده نشده باشد، در کلاس 50 و حتی 55 نیز قرار می گیرد. بدیهی است که ضخامت درب نیز در عملکرد آن تاثیرگذار است.

درب ضد صدا چوبی

درب چرمی و یا لمسه دوزی شده

از جمله دیگر درب ها که خاصیت آکوستیک دارند، درب چرمی می باشد. این نوع از درب تا میزان قابل توجهی مانع از عبور صدا می شوند. ساختار این درب ها پارچه های مخمل و یا چرم های مصنوعی است که روی درب چوبی را می پوشاند. فرایند چرم کوبی درب و یا لمسه دوزی توسط چرخ های خیاطی صنعتی انجام می گردد، که خروجی کار به شکل لوزی است. این امر به عنوان صداگیر درب اتاق عملکرد بسیار خوبی دارد.

در ضد صدا لمسه دوزی شده از چرم های مصنوعی و یا پارچه های مخملی همراه با گل میخ های کریستالی ساخته می شود. کلاف داخلی این درب ها چوب روسی و یا سایر گونه ها بوده که توسط شبکه هانیکام عایق بندی می گردد.

لمسه کاری در صنایع مبلمان سازی نیز کاربردی می باشد و این امر می تواند نوسازی وسایل و تجهیزات قدیمی را تسهیل ببخشد. در فرایند لمسه، فرو رفتگی هایی در سطح درب به وجود می آید که حاصل از دوخت و پرس چرم می باشد. در نهایت اشکالی هندسی بر روی سطح درب به وجود می آید که زیبایی محیط را دو چندان می نماید. لمسه کاری علاوه بر عایق صدا برای درب بر روی دیوار نیز اجرا می گردد.

درب های چرمی به علت قابلیت جلوگیری از نفوذ صدا، تنوع در رنگ بندی و ظاهر زیبای چرم برای محیط های اداری و دفاتر رئیس انتخابی مناسبی می باشد.

لازم به ذکر است طرح لمسه دوزی درب توسط نرم افزار کشیده می شود و طی چندین مرحله بر روی درب پیاده سازی می گردد.

درب چرمی

فوم ضد صدا درب

پنل هایی بنام فوم ضد صدا نیز گزینه مناسبی برای ضد صدا نمودن درب هستند. این پنل ها در ابعاد مختلفی موجود بوده و عملکرد موثری برای جذب صوت دارند. در نتیجه صدای کمتری به پشت درب منتقل می شود.

کاربرد عایق صدا برای درب

بهره گیری از درب عایق صدا نه تنها برای منازل مفید است، بلکه در محیط کار نیز کاربردی است. اتاق جلسات، استودیوی موسیقی و محیط های خصوصی در ادارات از جمله مکان هایی هستند که نیاز به در ضد صدا دارند.

اهمیت بهره گیری از درب عایق صدا

بنا به دلایل متعددی می توان از درب ضد صشنیددا بهره برد. شنیدن صدای ناهنجار هرگز خوشایند نیست و در ضد صدا تا حدود زیادی بلندی صداهای ناخواسته را کاهش می دهد. این امر منجر به آرامش بیشتر، کاهش استرس و خوابی بهتر می شود. علاوه بر این، در صورتی که علاقمند به تماشای فیلم  در شب هستید، می توانید بدون داشتن دغدغه آزار رساندن به همسایه و یا سایر افراد در خانه به تماشای تلوزیون بپردازید.

علاوه بر این، عایق صوتی درب اتاق به عنوان عایق حرارتی نیز عمل می کند. بنابراین می توانید در فصول معتدل سال، محیط داخلی را معتدل نگه داشته و به صورت بهینه انرژی مصرف نمایید.

در مجموع می توان گفت عایق صوتی درب تاثیر بسیاری در حفظ آرامش خانه دارد. فراموش نکنیم که پس از پایان یک روز پر هیاهو خارج از منزل، خواهان سکوت در خانه هایمان هستیم. بدیهی است که روش های مختلفی برای جلوگیری از نفوذ صدا در اتاق وجود دارد. اما درب به عنوان عنصری که باز و بسته می شود، تا حدود زیادی بر سکوت و آرامش و حتی شخصی سازی فضا تاثیر گذار است.

عوامل تاثیرگذار در قیمت درب ضد صدا

درب عایق صوتی در قیمت های مختلفی در بازار موجود می باشد، در حقیقت قیمت آن به عوامل متعددی به شرح زیر بستگی دارد.

میزان مقاومت در برابر صوت : هر چه مقاومت درب در برابر نفوذ صدا بیشتر باشد، قیمت درب نیز بالاتر خواهد بود. در حقیقت این امر می تواند متریال بکار برده شده در ساختار درب را تحت تاثیر قرار بدهد.

میزان مقاومت در برابر آتش : برخی از درب های عایق صوت، در برابر نفوذ آتش نیز مقاوم هستند. علت آن هم بکارگیری متریالی از قبیل پشم سنگ می باشد.

یراق آلات درب : اجزایی از قبیل لولا و دستگیره در قیمت های مختلفی در بازار موجود است و این امر می تواند قیمت نهایی درب را تحت تاثیر قرار بدهد. لازم به ذکر است درب های عایق صوتی نیاز به یراق الات ویژه ای ندارند، تنها بهره گیری از درزگیر ضروری است.

ابعاد درب : بدیهی است که درب های بزرگتر از سایز استاندارد، قیمت بیشتری خواهند داشت.

لازم به ذکر است بهره گیری از روکش چوبی ، چرم و یا رنگ های پودری کوره ای هر کدام قیمت متفاوتی دارند.

عایق بندی درب چوبی

ساختار درب های چوبی بطور مستقیم بر میزان عایق نمودن درب تاثیر می گذارد. چوب به عنوان یک متریال طبیعی علاوه بر اینکه عایق صوت می باشد، عایق حرارت نیز است.

ساختار داخلی درب از اهمیت بالایی برخوردار است. به عنوان مثال از یک درب ام دی اف و یا اچ دی اف نمی توان انتظار زیادی به عنوان درب عایق صوتی داشت. در حالیکه درب های تمام چوب، تا حد زیادی مانع از نفوذ صدا می گردند. توجه داشته باشید که بهره گیری از روکوب، پشت کوب، درزگیر و یراق آلات مناسب نیز در این امر موثر هستند. طرح درب چوبی نیز در مقایسه با سایر درب ها تنوع بالاتری دارد.

برخی از سازندگان برای کاهش هزینه نهایی درب، اقدام به بهره گیری از شبکه هانیکام در هسته درب می نمایند و سپس روی آن را با چوب کاور می نمایند. در نتیجه میزان نفوذ صدا در این درب ها اندکی بیشتر خواهد بود. در مجموع می توان گفت در صورتی که هسته درب توخالی باشد، صدا به راحتی از آن عبور خواهد نمود.

شرکت روماک تولیدکننده انواع درب های تمام چوب و روکش چوب می باشد و در فرایند آکوستیک کردن درب از پشم سنگ بهره می گیرد. امکان تولید کلیه درب های شرکت روماک به صورت آکوستیک وجود دارد.

 

سوالات متداول

آکوستیک درب با توجه به ساختاری که دارد مانع از عبور صدا از یک محیط به محیط دیگر می شود. این درب ها فرکانس های صوتی را جذب و یا متوقف می کنند.

درب عایق صدا با توجه به متریال و ضخامتی که دارد مانع از نفوذ صدا می شود و برای سنجش این میزان کلاسه های مختلفی تعریف شده است. درب هایی که در کلاس 50 تا 60 قرار می گیرند بدین معنی که حتی صدا آلات موسیقی شنیده نمی شوند.

درب های تمام چوب تا حد معقولی عایق صوت هستند، با اینحال می توان از متریال گوناگونی از قبیل پشم سنگ، پشم شیشه، شبکه هانیکام و فوم ضد صدا درب در ساختار داخلی استفاده نمود. این متریال به عنوان عایق ضد صدا و ضد حرارت عملکرد موثری دارند.

به خواندن ادامه دهید

2 دیدگاه

  • Elham گفت:

    Hello
    Could you please inform me about STC?

    • Sahar Fallah گفت:

      Hello.
      STC stands for sound transmission class, which measures the rate of sound transmission from one surface. According to this measurement; surfaces such as doors, walls, and windows are in different categories. Basically, each category shows how much the surface blocks the sound.
      Needless to say, this is quite different from measuring how loud is the sound.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *