نمای چوب و سازه های چوبی برای ساختمان های مدرن 


نمای چوب و سازه های چوبی ساختمان که بنام ” ترموموود ” شناخته شده، در معماری مدرن مورد توجه قرار گرفته است. در سال های گذشته، بهره گیری از استیل و شیشه، برای نمای ساختمان ها بسیار رایج بود. در حالیکه امروزه، طراحی نما با چوب و نمای لوور تنوع بالایی را در اختیار معماران گذاشته است.

اما ترمووود چیست ؟ طراحی نما با چوب چه مزایایی دارد ؟ این نما برای چه ساختمان هایی مناسب می باشد؟ در ادامه به تمامی سوالات در خصوص چوب ترمو پاسخ خواهیم داد.

عکس نمای ساختمان ترمووود مدرن

برای مطالعه مطالب زیر، بر روی عناوین مورد نظر کلیک نمایید.

نمای چوب

نمای چوب و سازه های چوبی

امروزه بهره گیری از چوب ترمو وود برای نمای ساختمان های مدرن بسیار رایج شده است. در حقیقت سازه چوبی حس گرما را به ساختمان می بخشد. بنابراین معماران خلاق امروزه کمتر به سراغ نماهای بتنی ، سنگی و شیشه ای می روند. زیرا بهره گیری از استیل و آهن در نما، برای ساختمان های صنعتی مناسب است. امروره طراحی آبشاری ، حصیری، کندویی، پنل های چوبی عمودی و … با حفظ رگه های چوب از جمله ایده های معماران برای نما می باشد.

برای طراحی نمای ساختمان بسیار مهم است تا سبک مورد علاقه ی خود را بشناسید، بنابراین جهت آشنایی با ویژگی های نمای ساختمان در سبک های مختلف، صفحه طراحی نمای ساختمان را مطالعه نمایید. 

نمای ویلا

بهره گیری از چوب در نمای ساختمان های ویلایی یکی از لوکس ترین انتخاب ها است. یکی از جذابیت های نمای چوبی ویلا، آمیخته شدن نما با محیط اطراف، به خصوص باغ و فضای سبز می باشد.

نمای ویلای چوبی

طراحی ساختمان های مدرن با نمای چوبی

از آنجایی که خطوط صاف از جمله ویژگی های سبک مدرن می باشد؛ طراحی نما با پانل های چوبی عمودی و یا افقی برای این سبک بسیار جذاب است. در حقیقت نما کاملاً ساده و عموماً به صورت صاف طراحی می گردد. ترموود های عمودی باعث می شود که ساختمان مرتفع تر به نظر برسد. پنجره های ساده و مینیمال نیز زیبایی بیشتری به این نما می بخشد. ترکیب چوب های ترمو با شیشه برای ساختمان معاصر انتخاب مناسبی است. طراحی درب های مدرن و معاصر نیز به گونه ای است که کاملاً با نما آمیخته می شود.

نمای ترمووود

پنل های عمودی چوبی در مقایسه با پنل های افقی، نظافتی ساده تری دارند، اما هزینه نصب بیشتری دارند. علاوه بر این، مدت زمان مورد نیاز برای نصب نیز طولانی تر می باشد. پانل های افقی قیمت کمتری دارند. اما به مرور زمان با گرد و غبار و کثیفی انبوه می شود و نظافت آن ها چندان ساده نیست.

نحوه قرارگیری صفحه های ترمووود در کنار یکدیگر، از تنوع بسیار بالایی برخوردار است. طراحی با پنل های زاویه دار نیز امکان پذیر می باشد. این امر به خلاقیت طراح و سبک ساختمان بستگی دارد. ترکیب شیشه و یا استیل با ترموودهای چوبی عمودی با پهنای بسیار کم از جمله خاص ترین طراحی های مدرن می باشد.

ترمووود چیست ؟

صفحاتی که به نام Siding یا Cladding شناخته شده اند، برای زیباسازی نمای ساختمان ها به کار گرفته می شوند. در حقیقت این صفحات، لایه های خارجی هستند که نمای ساختمان را می پوشانند و عموماً از جنس چوب ، آجر ، سنگ ، پی وی سی ، شیشه ، استیل و … می باشند.

چوب ترمو وود ، طی فرایندی غیر شیمیایی تولید می گردد. چوب به مدت 96 ساعت تحت حرارتی بین 180 تا 230 درجه در اتاق کوره قرار گرفته و ترمو تولید می شود. در طی این فرایند از بخار به عنوان یک محافظت کننده برای جلوگیری از آسیب دیدگی چوب بهره می برند.

نمای چوب و یا ترمو وود چه مزیت هایی دارد ؟

ویژگی های ترمو وود علت اصلی محبوبیت این متریال در صنعت ساختمان می باشد. در دامه به شرح مزیت های آن می پردازیم.

ماندگاری نمای چوب ( ترمو چوب )

در صورتی که فرایند تولید ترمو وود با صحت کامل انجام شود، این متریال از 40 تا 60 سال ماندگاری دارد. چوب ترمو در برابر سرما ، طوفان و باران مقاوم است. ترمووود های ارزان قیمت ، هر چند سال نیاز به فینیشینگ یا همان رنگ آمیزی مجدد دارند. زیرا رطوبت و حشرات قابلیت آسیب رساندن به ترمو های نامرغوب را دارند. در حالیکه ترمو وود های مرغوب ماندگاری بیشتری داشته و سالیان سال نیازی به فینیشینگ مجدد نخواهند داشت.

رایج ترین و دردسرساز ترین عاملی که موجب فساد چوب می شود؛ رطوبت می باشد. بسیاری از گونه های چوب اگر رطوبتی بیش از 20% داشته باشند، دچار خوردگی  می گردند. بنابراین استفاده از رنگ های مخصوص چوب، تا حد زیادی می تواند از چوب در برابر رطوبت محافظت نماید.

یکی از مزیت های رگه های چوب ، نامحسوس بودن آسیب دیدگی های چوب بر اثر گذر زمان می باشد. در حقیقت تغییرات جزئی در طولانی مدت، قابل تشخیص نخواهد بود. گونه هایی از درختان که در محیط هایی با شرایط سخت جوی رشد کرده اند، ماندگاری بالاتری دارند.

ساختمان ترمو وود

متعادل نگه داشتن دما در فضای داخلی

چوب طبیعی به دلیل خصوصیات منحصر بفردش، بسیار آهسته گرم می شود، به همین خاطر عایق حرارتی خوبی محسوب می شود. زیرا گرما را در تابستان و سرما را در زمستان در خود نگه داشته و دیرتر به فضای داخلی منتقل می کند. بنابراین نه تنها نما ساختمان با ترومو وود زیبایی طبیعی دارد، بلکه باعث کاهش دائمی هزینه های گرمایشی نیز می شود.

تعمیر و نگهداری آسان

نگهداری ترمووود در مقایسه با چوب های مصنوعی نسبتاً آسان تر است. زیرا از آنجا که حرارت باعث مقاوم شدن چوب می شود ، پوسیدگی سطحی در آن به ندرت اتفاق می افتد. همچنین ترمووود رنگی ثابت و ماندگار در سراسر چوب دارد و ظاهر خود را حتی پس از سال ها استفاده حفظ می کند.

زیبایی خیره کننده سازه های چوبی

بدون شک نماهای طراحی شده با چوب ترمو زیبایی منحصربفردی دارند. چوب زیبایی طبیعت را به زندگی شهری می آورد و با فضای سبز اطراف هارمونی زیبایی برقرار می نماید. به جرات می توان گفت نمای ترمووود نگاه هر بیننده ای را جذب می نماید.

نمای چوبی ترمو

نمای چوبی ساختمان ، دوستدار محیط زیست

چوب به عنوان یک متریال بازیافت پذیر، قابلیت بازگشت به طبیعت را دارد. علاوه بر این، در ساخت آن از هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نمی شود، در نتیجه برای محیط زیست مضر نیست. چوب های نرم نیز از جمله گونه های درختان پایدار هستند که مدت زمان رشدشان نسبت به سایر گونه ها کمتر است.

آیا نما چوب ساختمان گزینه مناسبی است ؟

همانطور که ذکر شد، ترمو وود پنل های چوبی هستند که طی مراحلی فرآوری شده اند. در نتیجه در مقایسه با چوب طبیعی مقاومت بهتری در برابر سایش، تغییرات دما، رطوبت و حشرات دارند و می توان با خیالی آسوده در نمای ساختمان از ترمووود بهره برد. با اینحال باید توجه نمود تا رنگ مناسبی را برای ترمو وود انتخاب نمایید، زیرا رنگ  نامرغوب در برابر نور خورشید دچار تغییر می شود.

پیشنهاد می گردد برای نمای چوبی ساختمان از ترمو وودهای ساخت فنلاند، آلمان و کانادا بهره ببرید. اگرچه قیمت بالایی دارند، اما نگران کیفیت آن نخواهید بود.

لازم به ذکر است قیمت ترمووود با توجه به ابعاد مقطع، طول شاخه و برند آن تعیین می گردد. مرکز فروش ترمووود در شهر تهران، محدوده پل چوبی است.

علاوه بر نمای ساختمان؛ می توان از ترمووود برای دیوار تلویزیون، کف و دیوار حیاط، ویترین فروشگاه ها، سقف، پرگولا و آلاچیق، بالکن، کف استخر، صندلی و …. نیز بهره برد.

انواع چوب نمای ساختمان و دسته بندی ترمو وود ها

تولید ترمو وود با بهره گیری از گونه های مختلف چوب امکان پذیر می باشد. گونه های مختلف ، ویژگی های ظاهری و فنی متفاوتی دارند. در ادامه به معرفی رایج ترین گونه ها برای چوب ترمو می پردازیم.

نمای مدرن

چوب مناسب برای نمای ساختمان یا چوب ترموود

درخت صنوبر : این گونه یکی از رایج ترین چوب ها برای تولید ترمووود می باشد. صنوبر نقوش زیبایی داشته و پایداری و ماندگاری خوبی دارد.

درخت کاج : کاج های شمالی رنگ جذابی دارند و برای چوب ترمو کاربردی هستند. از آنجایی که کاج های سیبری عمر بالایی دارند، ترموهای تولید شده از این گونه نیز ماندگارتر هستند.

درخت سرو : سرو قرمز یکی از محبوب ترین گونه ها برای چوب نمای ساختمان است. مقاومت بالا در برابر سرما و زیبایی رگه های چوب از ویژگی های بارز سرو قرمز می باشد.

تولید ترمووود با سایر گونه های درختان نیز امکان پذیر است.

ترمو چوب نمای ویلا

 چوب ترمووود با کیفیت چه ویژگی هایی دارد ؟

نکته دیگری که به هنگام انتخاب چوب ترمو باید بدان توجه نمود، دسته بندی چوب ها از نظر کیفیت آن می باشد.

تمیز (Clear) : ترموهای تمیز فاقد گره و هر گونه نقص هستند. در مجموع می توان گفت چوب با گره های کمتر، کیفیت بهتری دارد. بدیهی است که قیمت این دسته از ترموها بالاتر می باشد.

چوب ترمو درجه 1 : چوب ترموی درجه یک نسبتا تمیز بوده و قابلیت بهره گیری از فینیشینگ های مرغوب برای آن وجود دارد.

چوب ترمو در جه 2 : این دسته از چوب های ترمو در مقایسه با ترمو های درجه 1 ، گره های بیشتری دارند. بنابراین قیمت آن پایین تر می باشد. با اینحال کیفیت ترموهای درجه 2 همچنان قابل قبول است.

کلبه چوبی ترمووود

مقایسه ترمووود با چوب های سخت و نرم

به هنگام انتخاب گونه مناسب برای ترموود ممکن است این سوال برایتان مطرح شود که چه تفاوتی بین چوب های سخت و نرم وجود دارد ؟ شاید در ابتدا تصور نمایید که چوب های نرم و سخت بر اساس میزان مقاومت شان دسته بندی می شوند، در حالیکه این امر به تفاوت دانه های درختان دلالت دارد. دانه های گونه های سخت همانند یک هسته بوده که دارای پوشاننده یا کاور می باشد. در حالیکه دانه های گونه های نرم، عریان و نمایان هستند.

ترمووود با گونه های نرم (Softwood Cladding) : گونه های نرم معمولا بافتی روشن، سطحی نرم، وزنی کم و استحکام خوبی دارند. علاوه بر این، کار کردن با آن ساده تر بوده، رنگ پذیری بهتری دارد و از جمله گونه های پایدار از نظر زیست محیطی محسوب می گردند. چوب های نرم در معرض باکتری، قارچ، موریانه و رطوبت مقاومت خوبی نیز دارند.

ترمووود با گونه های سخت (Hardwood Cladding) : با توجه به ساختار پیچیده ای که گونه های سخت دارند، فرایند رشد آن ها کند و طولانی تر می باشد. رنگ چوب های گونه های سخت تیره تر بوده و در مقایسه با گونه های نرم قیمت بیشتری دارند. بلوط از جمله کاربردی ترین چوب های سخت بوده که برای ساخت ترمو وود از آن بهره گرفته می شود.

مقایسه ترمووود سخت و نرم

انتخاب نوع رنگ نمای چوب و یا ترمووود

نوع رنگ ترمووود علاوه بر زیبایی، بر عمر و ماندگاری نما تاثیر مستقیم می گذارد. انتخاب رنگ یا فینیشینگ متناسب با گونه چوب ترمو انجام می گیرد و تولیدکنندگان راهنما و مشاور شما خواهند بود. فینیشینگ ها عموماً رزین بر پایه روغن و یا آب هستند. در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی برای انتخاب مناسب ترین رنگ بسیار حیاتی می باشد.

بخاطر داشته باشید که چوب هایی با رنگ های روشن مانند سرو، رنگ پذیری بهتری دارند. این موضوع ارتباط مستقیمی با فصل رشد درختان نیز دارد. درختان رنگ روشن در فصل بهار می رویند، در حالیکه درختان تیره در پایان تابستان رشد می کنند. علاوه بر این، گونه های رنگ روشن با تغییر فصل و دما، کمتر تحت تاثیر قرار می گیرند. این عوامل بر میزان رنگ پذیری چوب تاثیرگذار است.
نمای ساختمان ترمو

در مجموع می توان گفت که بهره گیری از ترمووود در طراحی ساختمان های مدرن، نما های خاص و چشمگیری را خلق می نماید.

نگهداری از نمای چوبی

همانطور که ذکر گردید؛ چوب آسیب پذیر بوده و نیاز به نگهداری دارد. انتخاب گونه مناسب برای نمای ساختمان چوبی، تا حد زیادی می تواند دغدغه شما را کاهش بدهد. با این حال می توان اقداماتی را نیز به منظور مراقبت از چوب در نمای ساختمان انجام داد.

1- بهره گیری از پیش آمدگی در قسمت بالای ساختمان به منظور جلوگیری از تماس مستقیم آب باران

2- استفاده از صفحات چوبی با فاصله حداقل 150 تا 250 میلیمتر از سطح زمین

3- عدم تماس مستقیم صفحات چوبی با متریالی که میزان جذب رطوبت شان بالا است.

4- در نظر گرفتن فضای خالی برای گردش جریان هوا و تهویه در پشت این صفحات با حداقل فاصله 15 میلیمتر

5- چوب هایی که برای تولید این صفحات استفاده می شوند باید رطوبتی بین 13 تا 19% باشد. البته در صورتی که تحت دمای بالا تولید شوند، این میزان باید کمتر هم باشد.

6- در نظر گرفتن فاصله 5 میلیمتری بین صفحات چوبی

نمای چوبی ویلا

نمای خانه های ویلایی نه تنها زیبایی بنا را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه از ساختمان در برابر عوامل خارجی محافظت می نماید. نمای چوبی ویلا یکی از جذاب ترین گزینه ها می باشد، فرقی ندارد شما طرفدار سادگی و مدرنیسم باشید و یا به دنبال یک نمای خاص و خیره کننده باشید. در ادامه نکاتی مفید را در خصوص طراحی نمای ویلا به اشتراک می گذاریم.

نمای ساختمان همانند یک پوسته عمل می نماید، بنابراین ضروری است تا ماندگاری بالایی داشته باشد. یکی از مهم ترین نقش های نما، محافظت از ساختمان در برابر برف، باران، باد و شرایط سخت آب و هوایی می باشد.

علاوه بر این، یک نمای ایده آل باید در راستای مصرف بهینه انرژی کمک نماید. نمای چوبی در این زمینه عملکرد کاملا مثبتی دارد، در نتیجه باعث می شود تا فضای داخلی معتدل باشد. همچنین به عنوان عایق صوتی نیز می تواند تا حدی از نفوذ صدا جلوگیری نماید.

در انتهای این مقاله یک گالری عکس از ایده های طراحی نما تهیه شده است که می تواند الهام دهنده باشند.

عکس نمای ساختمان ترمووود















سوالات متداول

صفحاتی بنام Siding یا Cladding از جنس چوب، آلومینیوم، سنگ، شیشه و ... برای پوشش سطح نمای ساختمان با هدف زیباسازی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. صفحات چوبی که برای نمای ساختمان استفاده می شوند بنام ترمووود شناخته شده اند.

از آنجایی که پنل های ترمووود طی مراحلی ویژه فرآوری می شوند، ماندگاری بالایی دارند و در برابر تغییرات آب و هوایی و رطوبت دچار تغییر نمی شوند. ترمووود برای ساختمان های مدرن بسیار زیباست و موجب برقراری تعادل هوا در فضای داخلی می شود.

به خواندن ادامه دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *