تاریخچه درب چوبی قدیمی و معروف ترین درب های دنیا


اگر اهل سفر و گشت و گذار باشید؛ حتما دیدن درب قدیمی برایتان جذاب هست. البته که همه ما در سفرهایمان به یزد، اصفهان، شیراز و خیلی از شهرهای دیگر در ایران و کشورهای دیگه، درب های جالب و زیبایی را دیدیم که قدمت زیادی داشته اند. همین قدمت باعث میشه تا در خصوص تاریخچه درب حس کنجکاوی داشته باشیم.

اصلا درب چه زمانی ساخته شد؟ چرا ساختار درب چوبی قدیمی با درب های امروزی متفاوته؟ آیا همه درب های معروف جهان رو میشناسید یا چیزی ازشون شنیدید؟ 

توی این صفحه هر چیز جالبی که مربوط به درب باشه گردآوری شده که فقط در مورد کشور ایران نیست. حقایق جالب در خصوص درب در کشورهای دیگه هم حتما براتون جذاب خواهد بود.

از شما خوانندگان عزیز میخواهیم :

1- عکس های خودتان که از درب های قدیمی گرفته اید، برایمان ارسال کنید تا در این صفحه با نام خودتان به اشتراک بگذاریم.

2- هر سوال دیگری درباره درب و تاریخچه آن دارید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید که به ادامه پرسش ها به همراه نام و مشخصات تان (در صورت تمایل) اضافه شود. 

گالری عکس درب قدیمی ایرانی

تاریخچه درب چوبی قدیمی در ایران

کشور ایران با داشتن تاریخچه ای غنی، دارای بناهای قدیمی بسیاری می باشد. در حقیقت درب چوبی قدیمی حیاط و در مجموع دربهای قدیمی، نمادی اصیل از فرهنگ و تاریخ ایرانی به شمار می آیند. درب های قدیمی چوبی در کشور ایران دارای ویژگی های متفاوتی هستند که ارتباط مستقیمی با فرهنگ ایرانی دارد.

در گذشته، درب ها دارای دو نوع کوبه بودند که هر کدام شکل و صدای متفاوتی داشتند. در سمت چپ درب یک قطعه فلزی با ضخامت بالا وجود داشت که یک صدای بم تولید می کرد، آقایان از این کوبه برای در زدن استفاده می نمودند. در حالیکه قطعه فلزی موجود در سمت راست که مخصوص خانم ها بود، یک صدای زیر ایجاد می نمود. در واقع با این کار اهالی خانه از جنسیت شخص میهمان آگاه می شدند.

از آنجایی که پوشش خانم ها در دین اسلام از اهمیت بالایی برخوردار است، خانم ها می توانستند با تشخیص اینکه میهمان مرد دارند، با یک پوشش مناسب به پشت درب مراجعه نمایند.

امروزه این درب ها منسوخ شده اند، اما همچنان درب های قدیمی در شهرهایی که بافت تاریخی شان حفظ شده است، مشاهده می گردد. مورخان معتقدند که قدیمی ترین درب که از دوران باستان در ایران به جا مانده، درب دروازه مهریز واقع در شهر یزد است.

اجزای درب چوبی قدیمی
عکس از درب قدیمی موجود در شوروم شرکت روماک

ساختار درب های قدیمی ایرانی

در ادامه به معرفی اجزای دربهای قدیمی ایرانی می پردازیم.

دماغه : چوب نازکی است که معمولاً دارای قسمتی مشابه سرستون و پایه‌ای نظیر ته ستون است.

آستانه: در گذشته در قسمت پایین چارچوب درب های ورودی، برآمدگی کوچکی وجود داشت که در واقع مرز بین داخل خانه و فضای بیرونی بود. همچنین در هنگام بارندگی، در برابر ورود آب به داخل خانه نقش سد را داشت. در طول تاریخ آستانه دارای ارزش و اهمیت ویژه ای بوده است.

کوبه درب قدیمی : کوبه های برنجی دوگانه (مردانه و زنانه) بودند به صورتی که کوبه مردانه دارای صدای بم و کوبه زنانه دارای صدای زیر بود. در درب های سنتی کوبه های مخصوص خانم ها در سمت راست و کوبه های مخصوص آقایان در سمت چپ درب قرار می گیرد. این کوبه های از لحاظ ظاهری نیز با یکدیگر تفاوت دارند و این امر باعث تفاوت صدای تولید شده می شود. این کوبه ها همراه با برجستگی ها و تور رفتگی های به خصوصی طراحی می شدند و علت آن هم اعتقاد مردم به دور نگه داشتن افکار شیطانی از اهالی منزل بود.

امروزه استفاده از کلون و یا کوبه چندان رایج نیست اما در برخی از فضاهای سنتی از این اقلام برای زیباسازی بیشتر بهره می برند.

کوبه درب های قدیمی
کوبه مردانه سمت راست و کوبه زنانه سمت چپ

سر در ورودی : در قدیم، معماری زیبای درب های ورودی با هلال تزئینی، جلوه زیباتری پیدا می کرد. سر در ورودی علاوه بر زیبایی، به عنوان مانعی برای ریزش برف در زمستان و نیز تابش مستقیم آفتاب در تابستان عمل می کرد. همچنین دارای کاشی هایی با نقش های آیات قرآنی یا عبارات مذهبی بوده تا افراد خانه و مهمانان هنگام رفت و آمد از زیر آنها عبور کنند.

رف : سکوهایی که در جلوی درب های ورودی خانه ها به منظور نشستن می ساختند رف نام داشت. همسایه ها از رف های جلوی منازل برای گفتگو با یکدیگر هنگام اوقات فراغت استفاده می کردند.

تاریخچه درب های قدیمی و معروف در جهان

برخی از درب ها در جهان به دلایل تاریخی، مذهبی و یا فرهنگی شناخته شده هستند. در ادامه با تاریخچه درب های مشهور در جهان آشنا می شویم.

1- کلیسای All Saint واقع در ویتنبرگ آلمان در سال های 1940-1511 تحت فرمان امپروطوری رومانی ساخته شد. در نوامبر 1517 مارتین لوتر اعلامیه ای به نام ” اعلامیه 5 ماده” نوشت که در آن اعمال کاتولیک را به چالش کشاند. سپس این اعلامیه را بر روی درب نصب کرد تا عموم مردم آن را ملاحظه نمایند.

در زمان جنگ در سال 1760 این درب که همچنان پس از 200 سال اعلامیه بر روی آن بود، در آتش سوخت. پس از جنگ این کلیسا بازسازی شد و یک درب برنز به یادبود درب سابق، دقیقا در همان محل ساخته شد.

درب قدیمی و معروف کلیسای All Saint واقع در ویتنبرگ آلمان

2- درب خانه شماره 10 واقع در خیابان داونینگ و در منطقه وست مینیستر لندن، از دیگر درب های معروف می باشد. این ملک در واقع محل سکونت نخست وزیر بریتانیای کبیر می باشد. ساختمان مذکور در سال های 1682 تا 1684 میلادی ساخته شد.

این درب قدیمی به دلیل پایداری آن معروف است. با وجود بازسازی های مکرر این ساختمان، درب آن همچنان پایدار و مقاوم مانده است. این درب تمام چوب و به رنگ مشکی، همراه با کلون مشکی و دریچه پست طلایی می باشد و عدد “10” بزرگی نیز بر روی درب قرار گرفته است.

درب شماره 10 در لندن
درب خانه شماره 10 واقع در خیابان داونینگ و در لندن

3- درب های کلمبوس که درب های ورودی کاپیتول در ایالت واشینگتن هستند، شهرت خاصی دارند. کاپیتول خانه نمایندگان و سران ایالت می باشد. این درب ها از جنس برنز بوده که در سال 1855 در آلمان ساخته شد، و تا سال 1863 به دلیل جنگ های داخلی به آمریکا ارسال نشد.
این درب قدیمی نماد سفر کریستوف کلمب در سال های 1487 تا 1506 به دنیای جدید و کشف آمریکا است. بر روی سر درب آن کریستف کلمب در حال وارد شدن به سرزمین جدید کار شده است.

درب کلمبوس در ایالت واشینگتن

4- ساختمان 221B در وست مینیستر لندن و در خیابان بیکر واقع شده است. جالب است بدانید این خانه همان خانه داستان های شرلوک هلمز است. زمانی که داستان شرلوک هلمز نوشته شد، این لوکیشن وجود نداشت و پلاک خانه های آن خیابان بیشتر از 85 نبود. در سال 1930 خیابان بیکر گسترش پیدا کرد و پلاک 221B نیز جزو خانه های این خیابان گردید. از آن زمان به بعد این ساختمان به احترام شرلوک هلمز تبدیل به موزه شد.

درب این خانه باریک و به رنگ مشکی همراه با کلون نقره است. بالای درب یک نیم دایره از جنس شیشه است. جالب اینجاست که یک نگهبان برای حفاظت از درب همه روزه در مقابل آن می ایستد.

درب شماره 221B در لندن – موزه شرلوک هلمز

زیباترین درب های دنیا

بسیاری از شهرها در نقاط مختلفی از دنیا به واسطه زیبایی درب هایشان شناخته شده اند. در حقیقت این درب ها توریست های زیادی را برای عکاسی به نقاط به خصوصی می کشانند. در ادامه به معرفی برخی از این شهر ها می پردازیم.

1- شفشاون – مراکش

شفشاون شهری کوچک واقع در شمال کشور مراکش می باشد. تمامی درب های این شهر آبی رنگ هستند و ساکنین معتقدند رنگ آبی نمادی از آسمان است و این امر باعث می شود تا همواره به یاد خداوند باشند. البته گفته می شود رنگ آبی پشه ها را نیز از آن منطقه می راند! سنت رنگ کردن درب ها به رنگ آبی به واسطه پناهندگان یهودی در سال 1492 به این شهر آورده شد. امروزه عکس های زیادی از این شهر در اینستاگرام به اشتراک گذاشته می شود.

زیباترین درب های دنیا
درب های آبی رنگ در مراکش

2- Mdina – مالتا ؛ شهر کوبه درب قدیمی

درب های کشور مالتا بسیار زیبا و خاص هستند و هر کدام داستانی برای گفتن دارند. تاریخچه درب در کشور مالتا بسیار گسترده بوده و بسیاری از آن ها مزین به کوبه های برنجی هستند. نکته جالب در خصوص این درب ها، طراحی خاص کوبه هایشان می باشد که از تنوع بالایی برخوردار هستند. دلفین، عقاب، شیر، فرشته و … از جمله رایج ترین طرح های کوبه درب در این منطقه است.

خاص ترین درب های دنیا
کوبه های خاص و قدیمی درب های رنگی در مالتا

تاریخچه درب در عربستان

تاریخچه درب در عربستان سعودی به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی و تاریخی این کشور، تازه‌ترین تغییرات و تحولات را تجربه کرده است..

تاریخچه درب در عربستان به دوران قدیمی بازمی‌گردد. درب‌ها در طول تاریخ از دو نقش عمده برخوردار بوده‌اند: نقش امنیتی و نقش زیبایی و تزئینی. از اواخر دوره قبل از اسلام تا به امروز، درب‌ها در عربستان نمادهای فرهنگی و معماری بسیار مهمی هستند.

درب‌های عربستان در طول تاریخ اغلب از چوب ساخته می‌شدند و با استفاده از مهارت‌های صنعتی برجسته و هنرهای سنتی تزئین می‌شدند. تزئینات روی درب‌ها معمولاً شامل نقوش هندسی، حروف عربی، طرح‌های گلدار و آرمانی و تصاویر دینی می‌باشد. این تزئینات علاوه بر زیبایی بصری، همچنین نمادهای فرهنگی و دینی را نیز به نمایش می‌گذاشتند.

درب‌ها در عربستان همچنین نقش امنیتی مهمی داشتند. طراحی درب‌ها برای جلوگیری از نفوذ دشمنان و حفظ امنیت خانه‌ها و ساختمان‌ها بسیار حائز اهمیت بود. برخی از درب‌ها دارای سازه‌های سنگین بودند و به وسیله مکانیزم‌های خاص قفل می‌شدند تا امکان نفوذ افراد غیرمجاز را کاهش دهند.

با ظهور اسلام و تشکیل حکومت اسلامی در عربستان، درب‌ها به عنوان نمادهای دینی و فرهنگی نیز مورد توجه قرار گرفتند. برخی از درب‌ها به عنوان درب‌های مساجد و مکان‌های مقدس، طراحی و تزئین می‌شدند و به نمادهای مذهبی تبدیل می‌شدند.

در دوران معاصر، با پیشرفت تکنولوژی و تحولات شهرسازی، استفاده از درب‌های چوبی به طور گسترده کاهش یافته و درب‌های فلزی و شیشه‌ای به شکل‌ها و طرح‌های مدرن تر به کار گرفته شده‌اند. با این حال، هنوز هم درب‌های سنتی و معماری تاریخی در برخی از مناطق عربستان حفظ شده‌اند و به عنوان جاذبه‌های گردشگری مورد توجه قرار می‌گیرند.

در کل، تاریخچه درب در عربستان سعودی شاهد تحولات فرهنگی، معماری و فنی بسیاری بوده است. این درب‌ها نه تنها نقش امنیتی و کاربردی داشته‌اند، بلکه به عنوان نمادهای فرهنگی و هنری مهمی در تاریخ و فرهنگ عربستان تلقی می‌شوند.

سوالات جالب درباه تاریخچه درب

پیش از اینکه درباره تاریخچه درب صحبت کنیم می خواهیم به سوالات مهم این حوزه پاسخ دهیم.

1. بزرگترین درب دنیا کجاست ؟

بزرگترین درب در دنیا متعلق است به یکی از ساختمان های ناسا به نام  Vehicle Assembly Building واقع در فلوریدا، که 139 متر ارتفاع دارد. این ساختمان چهارمین سازه حجیم در دنیا می باشد و دارای چهار درب با ارتفاع 139 متر است این درب ها به قدری بزرگ هستند که باز و بسته کردنشان 45 دقیقه زمان می برد.

بزرگترین درب دنیا
درب ساختمان ناسا؛ بزرگترین درب دنیا

2. سنگین ترین درب در چه مکانی نصب شده است؟

سنگین ترین درب جهان سپر تابشی است که در انستیتو علوم فیوژن در توکی ژاپن واقع شده، این درب حدود 653 تن وزن، 11.5 متر ارتفاع، 11.2 متر عرض و 2 متر عمق دارد.

سنگین ترین درب دنیا

3. مقاوم ترین درب جهان کجاست؟

تاسیسات نظامی و انبار هسته ای Cheyenne Mountain Complex واقع در کلرادو اسپرینگز (شهری در کلورادو آمریکا) دارای مقاوم ترین درب ها در دنیا می باشد. این ساختمان دارای دو درب 25 تنی مقاوم در برابر انفجار های 30 مگاتنی است، جالب است بدانید بمب های های ناگاساکی باید 1429 بار منفجر شود تا بتوانند به درب های Cheyenne Mountain Complex را بشکنند.

مقاوم ترین درب جهان
مقاوم ترین درب دنیا

4. امن ترین درب ها دنیا

بانک طلای انگلستان بیش از 400.000 شمش طلا را در خود نگهداری می کند، تا به حال بانک هیچگونه اطلاعاتی از وزن درب های ورودی خود فاش نکرده است اما بنا بر شنیده ها یکی از سنگین ترین و امن ترین درب دنیا مربوط به این ساختمان می باشد. نکته جالب در این مورد این می باشد که جهت باز و بسته کردن این درب از یک سیستم صوتی پیشرفته و همچنین چندین کلید یک متری استفاده می کنند. در پایین عکس از این درب و همچنین داخل بانک را مشاهده می نمایید.

امن ترین درب دنیا
امن ترین درب دنیا در بانک طلای انگلستان

شاید به طور قطع در مورد امن ترین درب دنیا نمی توان اظهار نظر کرد اما یکی از ایمن ترین درب های طاق جهان در انبار قلعه Fort Knox ، واقع در پایگاه ارتش فورت ناکس ایالات متحده واقع شده است. این انبار حاوی بیش از 4000 تن شمش طلا، داخل یک طاق روکش گرانیتی می باشد که توسط یک درب ضد انفجار با وزن 22 تن محافظت می شود.

5. قدیمی ترین درب جهان

سال 2010 میلادی، باستان شناسان در شهر زوریخ سوئیس یک در چوبی متعلق 5100 سال پیش یافتند، باستان شناس ارشد تیم اکتشافی آقای بیلیچر عنوان کرده است این درب قدیمی ترین درب در اروپا می باشد که حدود 153 سانتی متر ارتفاع و 88 سانتی متر عرض دارد و از چوب صنوبر ساخت شده است.

باستان شناسان عمر این درب را 5000 سال تخمین زده اند.

قدیمی ترین درب جهان
قدیمی ترین درب جهان در اروپا

اگر لیست درهای قدیمی در جهان را مشاهده کنید، دومین درب در بریتانیای کبیر واقع در وست مینیستر لندن است که 950 سال عمر دارد. البته باستان شناسان در سال 2010 در مصر (لوکسور) یک درب ساخته شده از گرانیت قرمز یافتند که حدودا 3500 سال عمر داشت و متعلق به یک معبد بود.

اهمیت دانستن تاریخچه درب

درب ها از دیرباز در سراسر جهان یکی از عوامل مهم در بر طرف کننده نیاز های غریزی انسان، یعنی امنیت و گرما بوده و همواره تعیین کننده محل رفت و آمد ما و عنصر مهمی در طراحی داخلی و خارجی محسوب می شوند.

ابتدایی ترین درب که از جنس پارچه یا چرم بوده تا درب های مدرن امروزی همگی یک استفاده مشترک دارند و ان هم چیزی نیست به جزء محل قرار گیری اولین قدم برای ورود و یا خروج به مکان های و تجارب جدید از این رو می توان درب ها سمبل گذر زندگی دانست.

چه کسی اولین درب را ساخت؟

درب در طول تاریخ همواره نمادین بوده و دچار تحولات زیادی شده است. تصور می شود که درب های اولیه، ساختاری مشابه دربه ای حقیقی نداشتند، بلکه همانند پرده برای جداسازی محیط بوده است. نقاشی های تاریخی در یک معبد واقع در مصر که متعلق به 4000 پیش است، حاکی از وجود درب در آن زمان می باشد. می توان گفت اولین درب تاریخ در مرکز مصر ساخته شد، اما هیچ اطلاعاتی از شخص سازنده موجود نیست.

در کشور هند نیز چندین درب تاریخی ساخته شده از سنگ با طراحی چشمگیر موجود می باشد. درب های سنگی پاشنه ای در گذشته های دور بسیار رایج بود.

با گذشت زمان، رومی ها از خلاقیت بیشتری برای ساخت درب استفاده کردند و درب های دو لنگه از جنس برنز ساختند. درب های هلالی نیز از جمله ایده های رومی ها بود.

اولین درب های چوبی برای کلیساها و قلعه ها در قرون وسطی ساخته شدند که برای مقاوم سازی آن ها، از آهن بر روی سطح درب استفاده می شد. در دوران رنسانس که به عنوان پلی بین قرون وسطی و دنیای مدرن شناخته می شود، طراحی های کلاسیک توسط یونانیان بر روی درب ها پیاده سازی شد. این درب ها شامل پنل های مستطیلی همراه با کنده کاری و برش های ماهرانه بودند. این درب ها به عنوان ” دربی به سوی بهشت ” شناخته شدند.

درب های تاریخی
اولین درب قدیمی مربوط به قرون وسطی

چرا درب های چرخان اختراع شدند؟

درب های چرخان اولین بار در سال 1888 توسط تئومیلوس ون کنل از فیلادلفیا، در ایالت پنسیلوانیا برای جلو گیری از ورود اسب ها به ساختمان اختراع شد این نوع درب ها سرعت رفت و آمد را در کسب و کار های آن زمان نسبت به درب مرسوم به لولایی را بالاتر برد.

چه کسی قفل درب و کلید را اختراع نمود ؟

یک مهندس و مخترع آمریکایی به نام لینوس یل جی،  در سال 1861 با الهام از قفل پینی ابداع شده توسط پدرش (در سال 1840) کلید و قفل های امروزی را طراحی کرد، قفل های ساخته شده توسط این مهندس آمریکایی هنوز به طور گسترده در سراسر جهان مورد استفاده است. وی بنیان گذار شرکت Yale Lock Manufacturing می باشد که دقیقا در سالی که (سال 1861) این شرکت را تاسیس کرد بر اثر یک حمله قلبی در یک سفر کاری در شهر نیویورک درگذشت.

تاریخچه دستگیره درب

شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که دستگیره در چه سالی اختراع شد ؟

دستگیره درب در سال 1878 توسط یک فرد آفریقایی – آمریکایی بنام Osbourn Dorsey اختراع گردید. جالب است بدانید که پیش از آن؛ مردمی که توانایی مالی داشتند از قفل و کلیدهای ابتدایی برای درب حیاط چوبی قدیمی بهره می بردند. در حقیقت عموم مردم از یک طناب برای باز کردن درب استفاده می کردند. بدین صورت که یک تکه چوب متصل به یک سر طناب در پشت درب قرار می گرفت، سر دیگر طناب از سوراخی که در سطح درب وجود داشت، به آن سمت درب راه می یافت. در نتیجه افراد قادر بودند تا با برداشتن آن تکه چوب از داخل درب را باز کنند، و با کشیدن طناب از خارج درب را باز نمایند!

در نتیجه می توان گفت این راهکار برای درب های داخلی منازل کاربردی نبود. علاوه بر این امنیت کافی برای ساکنین منزل فراهم نمی گردید. به همین سبب در گذشته مخفی نمودن اشیا گران بها در حفره ای در زیر زمین بسیار رایج بود.

اختراع دستگیره درب
دستگیره قدیمی چوبی و ساده

حقایق جالب در مورد درب

عجیب ترین سوالات دنیا و حقایق در حیطه های مختلف مورد توجه افراد قرار می گیرد. شاید دانستن حقایقی جالب در خصوص درب که از گذشته نقل شده است، برایتان جالب باشد.

1- درب ورودی بسیاری از کلیساها به رنگ قرمز می باشد و این امر نمادی از قربانی شدن خون حضرت مسیح است.

2- درب اصلی کلیساهای جامع بسیار باشکوه و سنگین وزن هستند، بطوری که باز و بسته کردن آنها نیاز به همکاری چندین نفر دارد. به همین دلیل این کلیساها دارای یک درب ورودی کوچک نیز می باسد تا عموم مردم به سادگی رفت و آمد داشته باشند.

3- به نقل از الکساندر گراهامبل : ” وقتی یک درب بسته می شود، درب های دیگری به روی ما گشوده می شود. با اینحال ما با حسرت به درب بسته خیره می شویم و درب های گشوده شده را نادیده می گیریم.”  این نقل قول حاکی از موقعیت های پیش آمده در زندگی است که همواره نادیده گرفته می شوند.

4- درب های رنگارنگ خانه های ایرلند شهرت بسیاری دارند. پس از مرگ ملکه ویکتوریا، ایرلندی ها به نشانه عزاداری درب های خانه هایشان را مشکی رنگ کردند. برخی از مردم نیز برای سرکشی رنگ های شاد و مختلف را برای درب هایشان انتخاب کردند.

5- ماه ژانویه به یاد ژانوس خدای روم باستان نام گذاری شده است. ژانوس به خدای دروازه ها، درب ها، مسیرها و سرآغاز و پایان شهرت داشت.

6- درب نمادی از امید، موقعیت ها، ارتباطات و رهایی است.

7- تعبیر خواب درب کاملا مثبت می باشد. در حقیقت دیدن درب در خواب نشان دهنده بازگشایی در مسیر زندگی است. هر چند درب قفل شده می تواند حاکی از شانس و موقعیتی از دست رفته باشد.

عکس درب های قدیمی در ایران



درب چوبی حیاط قدیمی


کلون درب قدیمی چوبی


درب قدیمی ایرانی


اجزای درب قدیمی چوبی


درب قدیمی ایرانی


 کلید درب قدیمی چوبی



 درب قدیمی تهران


 قدیمی ترین درب روستایی



 درب قدیمی ایرانی


 درب سنتی ایرانی

سوالات متداول

درب دروازه مهریز در شهر یزد ؛ قدیمی ترین درب در ایران می باشد که از دوران باستان بجای مانده است.

قدیمی ترین درب در جهان واقع در زوریخ کشور سوییس می باشد که متعلق به 5100 سال پیش است.البته باستان شناسان درب های قدیمی زیادی در سایر بخش های اروپا از جمله لندن یافته اند.

مراکش خوش رنگ ترین درب ها در دنیا را دارد و مالتا به واسطه کوبه های جذاب شان زیباترین درب ها را دارند.

در گذشته درب های چوبی کوبه دوگانه داشتند که از آن برای در زدن استفاده می شد. کوبه ای که در سمت راست قرار داشت مختص بانوان و کوبه سمت چپ برای آقایان بود که هر کدام صدای متفاوتی داشتند.

به خواندن ادامه دهید

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *