چگونه نقشه خانه خوب و بد را تشخیص بدهیم ؟


نقشه خانه مجموعه ای از نقشه هاست که به صورت گرافیکی مشخص می کند که ساختمان پس از فرایند ساخت به چه شکل خواهد بود. این نقشه ها توسط افراد سازنده و مهندسین پیمانکار مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این، میزان بودجه مورد نیاز جهت ساخت ساختمان به واسطه همین نقشه ها برآورد می گردد.

نقشه ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است و شخص طراح با در نظر گرفتن نکاتی کلیدی، می تواند یک خانه بی نقص و یا اصطلاحاً خوش نقشه طراحی نماید. در این مقاله سعی شده است ویژگی های نقشه ساختمانی خوب و بی نقص را بیان نماییم.

برای مطالعه مطالب زیر، بر روی عناوین موردنظرتان کلیک نمایید.

نقشه خانه

انواع نقشه خانه

نقشه های ساختمان عموماً شامل پلان، کف سازی، مقطع، نما، تاسیسات ، محوطه و … می باشد. در ادامه به بررسی برخی از این نقشه ها می پردازیم.

پلان : یک خانه جزئیات مهمی را در بر دارد و با یک برش افقی از فضا ؛ دید کلی از بالا فراهم می گردد. در پلان تمامی اطلاعات از جمله محل اتاق ها و ابعاد آن ها، درب ها، پنجره ها و … مشخص می باشد.

کف سازی : در این نقشه ها مواردی از قبیل طرح کف، جنس، متریال، رنگ و … مورد بررسی قرار می گیرد. این نقشه ها نیاز به یک جدول نازک کاری نیز دارد که حاوی اطلاعاتی از قبیل نوع مصالح و ابعاد می باشد.

مقطع : در این نقشه برش فرضی، پلان را به صورت عمودی قطع می نماید و تمامی طبقات را در معرض دید قرار می دهد.

پلان خانه

نکاتی در خصوص نقشه ساختمانی

نقشه کشی ساختمان باید بصورت کارآمد و هدف دار انجام شود. یک نقشه خوب برای خانه باید دارای ویژگی های زیر باشد:

انعطاف پذیری : کاربری ساختمان ( مسکونی ، تجاری و …) پیش از طراحی تعریف می شود. با این حال بهتر است نقشه حداکثر میزان انعطاف پذیری را برای تغییر کاربری در آینده داشته باشد.

جداسازی ایده آل فضاها : از آنجایی که اتاق خواب فضایی خصوصی است، باید از فضای غذاخوری و پذیرایی حداکثر فاصله ممکن را داشته باشد. در حالیکه آشپزخانه نیاز به دسترسی و دید مناسبی به فضای غذاخوری دارد.

امکانات مناسب : در نظر گرفتن امنیت ، گرمایش و سرمایش خانه به هنگام طراحی از اهمیت بالایی برخوردار است.

خانه خوش نقشه

ویژگی های نقشه ساختمان کارآمد

در صورتی که نقشه دارای نقص باشد، خانه مشکلاتی از قبیل نور کم، فضای ناکارآمد و … خواهد داشت. به این گونه از منازل اصطلاحاً بد نقشه می گویند. در ادامه به بیان ویژگی های یک طراحی خوب و کم ایراد می پردازیم. تاکید می شود که در برخی از ساختمان ها، امکان اجرای تمامی موارد زیر وجود ندارد. اما یک نقشه کش ساختمان همواره سعی می نماید که طرحی با حداقل ایراد ممکن ارائه دهد.

نقشه کشی

تاثیر پلان آشپزخانه در نقشه خانه

طراحی آشپزخانه به عنوان قلب خانه باید فاقد ایراد و نقص باشد. یک مثلث فرضی در هر آشپزخانه ای وجود دارد که شامل سینک، یخچال و اجاق گاز می شود. بهتر است کانتر آشپزخانه دسترسی مناسبی به این موارد داشته باشد. تامین نور طبیعی در فضای آشپزخانه از طریق تراس و یا پنجره حائز اهمیت است.

نقشه آشپزخانه

طراحی پذیرایی خانه

پذیرایی خانه محلی است که اعضای خانواده با یکدیگر وقت می گذرانند. ممکن است این فضا در پلان دلپذیر به نظر برسد، اما تا زمانی که چیدمان مبلمان و تلوزیون انجام نگردد، این امر قابل قضاوت نخواهد بود. در ادامه نکاتی را در خصوص طراحی پذیرایی خانه بیان خواهیم کرد:

1- ابعاد سالن باید با ابعاد آشپزخانه و اتاق ها تناسب داشته باشد. در حقیقت اگر ابعاد پذیرایی کوچک تر از آشپزخانه باشد، طراحی خانه دارای مشکل است.

2- حمام و سرویس بهداشتی باید به گونه ای طراحی شوند که در معرض دید مستقیم از فضای پذیرایی قرار نگیرند.

3- سالن پذیرایی محل اصلی قرارگیری مبلمان است، در نتیجه قرارگیری ستون در این فضا چندان خوشایند نیست.

نقشه پذیرایی خانه

4- پرتی در ساختمان چیست ؟ فضاهای ناکارآمد که به نام پِرتی شناخته می شوند؛ نشان از نقشه بد می باشد.

5- پنجره های جنوبی نور طبیعی را به فضای پذیرایی راه می دهند. در صورتی که این فضا با دیوار اتاق خواب و یا طراحی نامناسب پوشانیده شود، خانه بد نقشه است.

6- بهتر است طول و عرض سالن تناسب داشته باشند. در صورتی که عرض پذیرایی نسبت به طول آن کم باشد، چیدمان ایده آلی را نخواهید داشت.

خانه بد نقشه

طراحی اتاق خواب

از آنجایی که اتاق خواب محل استراحت می باشد؛ بهتر است در دورترین نقطه از خیابان باشد. همچنین بهتر است دیوارهای مجاور آن محل قرارگیری ماشین لباس شویی نباشد. علاوه بر این، درب اتاق دیدی را فراهم نیاورد که شخصی سازی فضای داخلی اتاق زیر سوال برود.

ویژگی های یک نقشه ساختمان خوب

مواردی که در بالا ذکر شد، همگی از جمله ویژگی های یک پلان خوب می باشد. با این حال می توان نکاتی جزئی را نیز در نظر داشت که بخشی از آن ها شامل معماری داخلی نیز می شود.

بهره گیری از حداکثر فضای موجود : برای برنامه ریزی پلان در فضای کوچک می توان با بهره گیری از خلاقیت، ایده های خوبی را پیاده سازی نمود. به عنوان مثال با در نظر گرفتن انباری در زیر پله می توان از فضای موجود بهره کافی را برد.

دسترسی اتاق خواب ها : دسترسی اتاق خواب ها باید بصورت فکر شده انجام شود. همانطور که ذکر شد دیده شدن حریم شخصی اتاق از پذیرایی ایده آل نیست، با این حال اتاق خواب نباید در نقطه کور خانه قرار بگیرد.

کاربری فضاها : بهتر است طراحی فضاها با تمرکز بر کاربری هر بخش انجام گیرد. به عنوان مثال، فضای غذاخوری باید دسترسی و دید مستقیم به آشپزخانه داشته باشد.

متناسب با سبک زندگی : در صورتی که طراحی ساختمان برای یک خانواده با سبک زندگی مشخصی انجام می شود؛ بهتر است علایق آن ها را برای یک نقشه خوب در نظر بگیرید. به عنوان مثال در نظر گرفتن اتاق مطالعه برای خانواده ای که سبک زندگی شان ایجاب می نماید تا فضایی را برای تمرکز داشته باشند.

کمد دیواری : بهتر است که فضای کافی برای کمد دیواری در نظر گرفته شود، زیرا این امر برای ساماندهی محل زندگی بسیار ضروری می باشد.

ویژگی های یک پلان خوب

اشتباهات رایج در طراحی نقشه خانه

خانه خوش نقشه علاوه بر یک نقشه خوب ، دارای معماری داخلی و طراحی داخلی برنامه ریزی شده می باشد. در ادامه به اشتباهات رایج در طراحی نقشه خانه می پردازیم.

فقدان درب لابی : در صورتی که درب ورودی خانه به طور مستقیم با فضای بیرون در ارتباط باشد، شخصی سازی و آرامش اهالی منزل زیر سوال می رود. محیط لابی و یک درب ورودی لاکچری مجزا برای لابی باعث می شود تا فضای داخلی خانه در معرض دید قرار نگیرد.

طراحی دیوارهای زاویه دار : محیط خانه، فضایی برای حس راحتی و آرامش است، به همین دلیل دیوارها و سقف های زاویه دار ایده مناسبی برای خانه نمی باشد. زیرا نه تنها حس راحتی ندارد، بلکه انتخاب کاغذ دیواری و یا دیوارپوش را سخت کرده و نظافت دشواری نیز دارد. دیوارها و سقف های زاویه دار برای گالری های هنری ایده جذابی است.

دیوار زاویه دار

بهره گیری از حداکثر فضا برای پنجره ها : در صورتی که فضای پذیرایی، آشپزخانه و اتاق خواب ها امکان برخورداری از پنجره را دارند، باید از این مزیت حداکثر بهره را برد. پنجره علاوه بر تامین نور کافی، به گردش هوای آزاد نیز کمک می کند.

فضای انباری : تمای افراد تجهیزات و وسایلی را دارند که مایل هستند خارج از دسترس و برای روز مبادا نگه دارند. فضای انباری به شما این امکان را می دهد تا به دور از چشم از تجهیزات بلااستفاده و غیر ضروری خود نگهداری نمایید.

پلان ویلایی چگونه باید باشد ؟

خانه های ویلایی باید مناسب برای استراحت، تفریح و سپری کردن تعطیلات طراحی گردند. البته این بدین معنی نیست که این خانه ها برای زندگی روزمره مناسب نیستند. بسیاری از افراد علاقمند به زندگی در خانه های ویلایی هستند. در ادامه نقشه خانه ویلایی را مورد بررسی قرار می دهیم.

در نظر گرفتن اتاق های متعدد در پلان خانه ویلایی

اتاق های متعدد این قابلیت را به شما می دهد که فضاهای مختلفی را برای سپری کردن اوقات فراغت تان داشته باشید. اتاق مطالعه، اتاق فیلم و … از جمله رایج ترین آن ها می باشد.

فضای بیرونی برای دورهمی ها

دورهمی های دوستانه در فضای باز بسیار لذت بخش می باشد. بهتر است فضای بیرونی مجهز به آلاچیق، مبلمان، باربیکیو و حتی آشپزخانه با تعداد کمی کابینت باشد تا بدون هیچ دغدغه ای لحظات خوبی را با دوستانتان داشته باشید. طراحی شومینه های مناسب برای فضای باز نیز از جمله گزینه های مناسب برای خانه های ویلایی می باشد.

نقشه خانه ویلایی

طراحی استخر، سونا و اسپا

نقشه خانه های ویلایی اغلب دارای امکاناتی از قبیل استخر ، سونا، اسپا و جکوزی هستند.

فضای سبز بیرونی و تراس بزرگ نیز از جمله ویژگی های خانه های ویلایی می باشد که در پلان خانه باید پیش بینی شوند.

لازم به ذکر است نقشه آپارتمان باید متناسب با شرایط منطقه ای و آب و هوا تهیه گردند. در نتیجه طراحان تمامی این موارد را مدنظر قرار می دهند و طرحی مناسب و کارآمد را ارائه می نمایند.

ایده هایی برای نقشه خانه کوچک

امروزه زندگی در خانه هایی با متراژ کوچک در حال رواج است. پلان خانه های کوچک باید به شکلی طراحی گردند که از فضا بهترین بهره برده شود تا دغدغه کمبود جا را نداشته باشید.

ادغام فضاها با حفظ حریم : امروزه پلان باز و یا Open بسیار محبوبیت پیدا کرده است. اما این بدین معنی نیست که حریم این فضاها به صورت جداگانه در نظر گرفته نشود. با ایده هایی از قبیل تغییر ارتفاع زمین، کف سازی متفاوت، بکارگیری ستون و یا درگاه می توانید نسبت به تفکیک فضاها به شکل نامحسوس اقدام نمایید.

اداغام آشپزخانه و پذیرایی یکی از رایج ترین پلان ها برای فضاهای کوچک می باشد که توسط جزیره آشپزخانه و یا تغییر متریال کف می توان نسبت به جداسازی حریم اقدام نمود.

ادغام غذاخوری و پذیرایی نیزه ایده کارآمدی است. تفکیک این دو فضا با تعدادی پله، تغییر رنگ دیوار و یا کاغذ دیواری امکان پذیر می باشد. حتی با یک چیدمان هوشمندانه می توان تفکیک فضاها را پیاده سازی نمود.

طراحی درب کشویی با مدل Pocket : فضای مورد نیاز برای بازشوی انواع درب اتاق در خانه های کوچک یکی از دغدغه های اصلی است. به همین دلیل بهتر است از درب کشویی pocket بهره گرفته شود، این درب ها به هنگام باز شدن بر روی ریلی که بالای درب قرار دارد حرکت کرده و در داخل دیوار می رود. همین امر باعث می شود که فضایی برای بازشوی درب اشغال نشود.

سوالات متداول

خانه خوش نقشه از نور طبیعی و فضای موجود حداکثر بهره را می برد، از پذیرایی به حریم شخصی اتاق خواب ها دید ندارد، دسترسی آشپزخانه و ناهار خوری مستقیم است ، طول و عرض سالن پذیرایی تناسب دارد ...

خانه ویلایی محلی برای استراحت و تفریح است ، بنابراین بهتر است امکاناتی مناسب از قبیل محل پخت و پز ، شومینه و استخر در فضای بیرونی داشته باشد. درب ویلایی امن و زیبا ، پارکینگ و اتاق های تفکیک شده نیز اهمیت بالایی برخوردار است.

به خواندن ادامه دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *